1475247724503-348374537Vooral de kleinere instellingen en nieuwkomers zijn de dupe in het Cultuurplan van wethouder Pex Langenberg (cultuur, D66), constateren fractievoorzitters Judith Bokhove (GroenLinks) en Antoinette Laan (VVD). De RRKC adviseerde voor elke instelling een bepaald bedrag, maar Langenberg stelde dat in 23 gevallen naar beneden bij. Onbegrijpelijk en willekeurig, vinden VVD en GroenLinks. Zij willen deze instellingen alsnog het subsidiebedrag toekennen dat is geadviseerd door de RRKC.

,,Deze instellingen hebben laten zien dat ze toegevoegde waarde hebben”, zegt Bokhove. ,,Ze verdienen dat geadviseerde bedrag.” Bokhove en Laan vermoeden dat instellingen als Hiphop in je Smoel, Roodkapje en Future in Dance moeten bloeden om het Wereldmuseum overeind te houden.

,,Met een beetje goede wil is dit te herstellen”, zegt Laan. Voor die hersteloperatie is 1,1 miljoen euro nodig. De VVD en GroenLinks willen daarnaast 200.000 euro extra subsidie uittrekken voor het Hofplein Theater. ,,Zij zijn voor veel kinderen een eerste stap naar het theater”, legt Bokhove uit. ,,En ze brengen talent voort.”

Toeristenbelasting
Deze extra 1,3 miljoen euro voor cultuur willen beide partijen halen uit de toeristenbelasting. Door de toegenomen populariteit van Rotterdam, is dit potje afgelopen jaren volgestroomd. ,,De winst van deze extra bezoekers besteed je dan aan extra levendigheid”, zegt Bokhove. ,,En voor het vasthouden van de sterke schouders in Rotterdam is cultuur belangrijk”, voegt Laan toe.

Naar verwachting besluit de gemeenteraad 24 november over het Cultuurplan.

[custom-facebook-feed]

Pin It on Pinterest

Shares